Am editat recent un text scris de inteligența artificială. Nu unul care relatează o situație, ci unul de opinie. Nici măcar nu zic că a fost realizat ”prin intermediul” IA, pentru că este creația totală a deja celebrului ChatGPT. Adică a fost ”tema de casă” pe care softul inteligent a rezolvat-o pornind de la niște cerințe simple, date de un om.
Mai întâi am citit textul, iar după al doilea paragraf m-am convins: Inteligența Artificială chiar are talent. A realizat un material aproape fără greșeli de exprimare, cu termeni și idei care mie, ca editor, nu mi-ar fi venit decât după îndelungi perioade de gândire (recunosc că nici nu eram familiarizat cu domeniul la care făcea referire materialul).
A fost nevoie, e adevărat, de intervenția umană pentru a șlefui textul, pentru a-l face mai digerabil. Dar modificările nu au fost de substanță. Când am ”intrat” mai puternic în fraze a fost doar pentru că am dorit să-mi pun amprenta – fiecare editor are stilul lui.
În concluzie, m-a impresionat realizarea ChatGPT-ului.
Chiar dacă nu în următorii ani, sunt convins că va veni o vreme când IA va concura cu content-writer-ii și, cine știe, la un moment dat le va ține locul cu succes. Deocamdată mi se pare că e prea tehnic, încă la început. Îi lipsește acel ceva pe care îl au multe din textele scrise de confrații umani. Exact, îi lipsește umanitatea, acele formulări care ne creează fiecăruia un stil inconfundabil.
În schimb, nu cred că inteligența artificială le va lua locul jurnaliștilor, a căror treabă nu e doar să scrie articole ori să realizeze materiale TV și de radio, ci să și caute informații, să meargă pe teren, să le găsească.
E clar, însă, că IA va evolua și va acumula informații, învățând continuu. Totul într-un ritm căruia nu-i vom putea face față. Mă bucur că am mai prins generația/generațiile care sunt superioare, din punct de vedere al creației literare, mașinăriilor dotate cu creiere artificiale.
În curând, Inteligența Artificială va excela în domeniul articolelor de promovare ori de opinie și va trece la alte forme de manifestare a talentului literar. Noi nu, dar poate strănepoții noștri vor citi nuvele, romane, trilogii scrise de urmașii ultra-evoluați ai ChatGPT. Și poate chiar o să le placă.
Această postare poate fi ascultată și vizionată în format audio-video, mai jos.